Orthodontie

Orthodontie

Dionne Jansma – van der Meulen verzorgt binnen onze praktijk de orthodontische behandelingen. Hierin wordt zij ondersteund door de assistentes Marjolein Boomsma en Hanny Terpstra. Deze dames hebben hiervoor een speciale opleiding gevolgd.

Als tanden ver naar voren gaan of scheef staan, kan deze behandeling ervoor zorgen dat alles weer recht komt te staan. Ook wanneer de tanden en kiezen niet goed op elkaar passen of er te weinig ruimte is in een gebit, kan er voor een dergelijke behandeling worden gekozen.
Meestal indiceert de eigen tandarts dat er (op termijn) een beugel nodig is. Dionne zal vervolgens een eerste intake doen om de situatie te beoordelen. Als Dionne zelf de behandeling uit kan voeren, zal er een begroting worden gemaakt. Op deze manier weet de patiënt waar hij/zij aan toe is en kan er navraag worden gedaan bij de verzekering in hoe verre er vergoeding mogelijk is. Het kan noodzakelijk zijn om de aanvullende (tand)verzekering hiervoor (hoger) af te sluiten.

Diagnostische gegevens

Voordat we daadwerkelijk met de behandeling beginnen moeten we verdere gegevens verzamelen om een goed behandelplan op te kunnen stellen en om de apparatuur te ontwerpen. Daarom plannen we een afspraak om een zogeheten scan te maken waardoor “gips happen” niet meer hoeft. We maken de noodzakelijke röntgenfoto’s en tot slot wordt er een serie foto’s genomen van het gezicht en van de tanden en kiezen. Al deze informatie wordt digitaal samengevoegd zodat we een goed beeld krijgen van de (on)mogelijkheden. Met deze afspraak hebben we dan alle gegevens verzameld waarmee we een uitgebreide diagnose en behandelplan kunnen gaan opstellen.

Controles

De controle afspraken vinden meestal één keer per maand plaats. Een keer in de maand is er een ‘ortho maandag’. Dit is een dag waarop Dionne uitsluitend orthodontische behandelingen uitvoert. Het geniet dan ook onze voorkeur dat we zoveel mogelijk afspraken voor de beugel maken op deze maandag. We proberen zoveel mogelijk de afspraken buiten schooltijden te plannen, maar aangezien het beugeltraject gemiddeld 1 tot 2 jaar jaar of langer duurt, zal het voorkomen dat er af en toe onder schooltijd afspraken worden ingepland.

Het Insignia systeem en de tandbeweging

Om er voor te zorgen dat we voorspelbaar je mond gezond en mooi maken komt er wel wat bij kijken. Wij maken gebruik van, wat wij vinden, het allerbeste en meest geavanceerde bracket systeem: het Damon systeem helemaal individueel aangepast voor je lach en tanden met behulp van de digitale 3D technieken van Insignia.

Verborgen in het kleine “slotje” dat op de tand of kies zit bevindt zich de 3 dimensionale sturing voor die tand. De slotpositie op de tand en de keuze van de draad wordt altijd individueel bepaald door ons. Als het gehele systeem in je mond is geplaatst begint in de mond het ombouwproces van bot dat er voor zorgt dat je tanden en kiezen naar de gewenste positie worden geleid. We maken tijdens dit proces gebruik van je eigen spieren (tong, wang, lip), de speciaal voor jou gemaakte draden met “geheugenfunctie” en de hulpmiddelen zoals elastieken of buisjes, veertjes en andere.

Met hele kleine en biologische verantwoorde krachten worden de tanden samen met het bot verplaatst om, natuurlijk de tanden recht te zetten, maar ook om bijvoorbeeld je lippen beter te ondersteunen(vollere lippen), of het gezicht minder ingevallen te maken.

Deze nieuwe techniek maakt het zelden noodzakelijk dat er tanden of kiezen moeten worden verwijderd. Je kaken worden verbreed (zonder chirurgische ingreep) waardoor de tanden beter op elkaar gaan passen. Samen met de elastieken, de draden en je spieren, zorgen de brackets ervoor dat vanaf dag één gewerkt wordt in de richting van de ontworpen eindsituatie.

Wat kun je zelf doen

De eerste weken zul je moeten wennen aan de apparatuur; het kan wellicht een dag of tien wat gevoelig zijn, maar dat ongemak neemt snel af. Je mag paracetamol gebruiken om de gevoeligheid wat minder te maken. Gebruik geen NSAID (brufen of naproxen bijvoorbeeld) omdat hierdoor de tandbeweging wordt vertraagd.

Gun jezelf de tijd om opnieuw te leren kauwen met je kiezen tijdens deze fase en vermijdt contact met de brackets. Dat is makkelijker geschreven dan gedaan en zal zeker enige oefening vergen. Een bracket komt nooit vanzelf los van je tand. Alleen wanneer er op gebeten wordt en de kracht te groot wordt komt deze los. Gelukkig maar, want anders zou het glazuur kunnen afbrokkelen. Maar aan de andere kant jammer, want het vertraagt je behandeling.

Bij het Insignia systeem kan de bracket gelukkig wel in de jig met dezelfde grote nauwkeurigheid worden teruggeplaatst.

Daarnaast kan de behandeling onnodig duur voor je worden omdat het opnieuw aanbrengen van (nieuwe of losgekomen) brackets in rekening kan worden gebracht.

Wees dus vanaf het begin voorzichtig met de apparatuur, bijt niet af met de voortanden, kauw op kleine stukjes voedsel met je kiezen, gebruik geen harde dingen zoals kauwgum, noten, lolly’s of brokken chocolade. Snijd je voedsel klein en gebruik vooral je kiezen. Je mag gerust (light) frisdranken gebruiken, maar beperk het gebruik hiervan vanwege het vaak zure karakter van de dranken. Ook spa-rood is een zure drank! Het glazuur lost op met als gevolg blootliggend tandbeen dat erg pijnlijk is bij eten en drinken.

Bron: insigniabeugel.nl